Προστατέψτε τον εαυτό σας (και όχι μόνον) από τα κοινά κρυολογήματα!

Περίοδος έξαρσης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος (κοινά κρυολογήματα)! Προστατέψτε τον εαυτό σας και τους άλλους γύρω σας λαμβάνοντας κάποια απλά μέτρα που αναφέρω παρακάτω:

Επειδή οι ρινοιοί και αδενοιοί που προκαλούν τα κρυλογήματα-συνάχια μπορούν πολύ εύκολα από τα χέρια να περάσουν στον αναπνευστικό βλεννογόνο μέσω των ματιών ή της μύτης πλένετε συχνά τα χέρια σας και αποφύγετε την επαφή με μάτια-μύτη-στόμα. Αν είναι δυνατόν αποφύγετε την επαφή με άτομα που πάσχουν από ίωση και αντίστοιχα αποφύγετε τις επαφές με άλλα άτομα αν πάσχετε εσείς από κρυολόγημα. Οι ιώσεις μεταδίδονται πανεύκολα με τα σταγονίδια βλέννας από τη μύτη καθώς και σάλιου. Γι’ αυτό όταν βήχετε ή φτερνίζεστε καλύψτε τη μύτη και το στόμα με τον πήχη σας και όχι με την παλάμη σας.
Το πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αποφυγής μετάδοσης ιώσεων και πρέπει να γίνεται συχνά. Συμβουλέψτε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Όταν δεν υπάρχει δυνατότητα πλυσίματος μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό και το σαπούνι με κάποιο από τα αντισηπτικά του εμπορίου που περιέχουν αλκοόλη.
Οι ιοί που προκαλούν το συνάχι μπορούν να ζήσουν έξω από το σώμα για περίπου τρεις ώρες. Για το λόγο αυτό είναι καλό να απολυμαίνουμε ενδελεχώς τις επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά στο σπίτι όπως ακουστικό τηλεφώνου, τραπέζια, χερούλια κτλ.
Παρόλο που εμβόλιο για τις κοινές ιώσεις δεν υπάρχει, καλό είναι να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο με το αντιγριπικό εμβόλιο ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες να προσβληθούμε από γρίπη οι επιπλοκές της οποίας είναι κάποιες φορές σοβαρές. Ειδικά τα άτομα υψηλού κινδύνου (ασθματικοί, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, ανοσοκατεσταλμένοι, επαγγέλματα υγείας) θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο.
Η χρήση εναλλακτικών σκευασμάτων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επεισωδίων κοινού κρυολογήματος στη διάρκεια του χειμώνα αν και οι μελέτες πάνω σ’ αυτό είναι μάλλον ελλιπείς. Στα σκευάσματα αυτά περιλαμβάνονται η echinachea (φυτικό συμπλήρωμα) οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C (500mg ημερησίως) ο ψευδάργυρος και το μέλι η κατανάλωση του οποίου μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων και τη διάρκεια του κρυολογήματος.


Ζαφειρούλα Δουδουλακάκη
Ιατρός ΩΡΛ-Χειρουργός