Έχει το παιδί μου κρεατάκια;
Κρεατάκια ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετούς γονείς και που πολλά παιδιά υποφέρουν εξαιτίας τους. Παιδί και κρεατάκια, παιδί και αμυγδαλές, παιδί με υγρό στο αυτί, το παιδί μου κοιμάται με ανοικτό το στόμα. Όλα αυτά έχουν κάπου τη βάση τους. Η χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος Ζ. Δουδουλακάκη μας εξηγεί.
[Κρεατάκια ένα ζήτημα που απασχολεί αρκετούς γονείς και που πολλά παιδιά υποφέρουν εξαιτίας τους]
Τί είναι τα κρεατάκια;
Τα κρεατάκια ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις όπως είναι ο δόκιμος όρος, είναι μία μάζα λεμφικού ιστού (ίδιος ιστός με τους λεμφαδένες και με τις αμυγδαλές) που βρίσκονται στο πάνω μέρος του φάρυγγα ακριβώς πίσω από τη μύτη. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις αποτελούν όπως και οι αμυγδαλές τμήμα του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Υπάρχουν από τη γέννηση μας και προοδευτικά μεγαλώνουν ιδιαίτερα αν το παιδί παρουσιάζει συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Το μεγαλύτερο μέγεθος συνήθως το αποκτούν μεταξύ 3 και 6 ετών καθώς στην ηλικία αυτή τα παιδιά παρουσιάζουν συχνότερα λοιμώξεις (παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο κλπ). Μετά την εφηβεία κατά κανόνα οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ατροφούν.
Ποια τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που προϊδεάζουν ακόμα και τους γονείς ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα με τα κρεατάκια, για να απευθυνθούν σε ειδικό;
Σε κάποια παιδιά τα κρεατάκια διογκώνονται υπερβολικά και προκαλούν προβλήματα τα οποία γίνονται συνήθως αντιληπτά από τους ίδιους τους γονείς. Σε αυτά περιλαμβάνονται: α) η αδυναμία του παιδιού να αναπνεύσει με τη μύτη οπότε έχουμε τη λεγόμενη στοματική αναπνοή που συνήθως συνοδεύεται από ροχαλητό και σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και από άπνοιες β) οι συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος γ) οι συχνές μέσες ωτίτιδες επειδή τα διογκωμένα κρεατάκια μπλοκάρουν το σωλήνα αερισμού του μέσου ωτός (ευσταχιανή σάλπιγγα) και τροφοδοτούν διαρκώς με μικρόβια το μέσο αυτί δ)Τέλος τα παιδιά με κρεατάκια μπορεί να παρουσιάζουν αλλοίωση της φωνής (κλειστή ρινολαλιά), μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια λόγω κακού ύπνου και εύκολη κόπωση.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να θέσουν την υποψία στους γονείς ότι το παιδί τους έχει υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων και να επισκεφτούν τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο. Ο γιατρός με τη χρήση ειδικού βιντεοενδοσκοπίου θα επισκοπήσει τα κρεατάκια του παιδιού, θα εκτιμήσει το μέγεθος τους καθώς και την επιβάρυνση που προκαλούν στην γενική υγεία του παιδιού.
Πότε χειρουργούνται;
Τα κρεατάκια καλό είναι να αφαιρούνται όταν είναι διογκωμένα. Σοβαρές ενδείξεις για την αφαίρεση τους είναι οι άπνοιες στον ύπνο (έντονο ροχαλητό που συνοδεύεται από διακοπή της αναπνοής του παιδιού διάρκειας δευτερολέπτων) καθώς και οι εμμένουσες και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις της ρινός και των παραρρινίων (ιγμορίτιδες –πυώδεις ρινοφαρυγγίτιδες). Άλλη πολύ σημαντική ένδειξη για την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι οι υποτροπιάζουσες οξείες μέσες ωτίτιδες καθώς και οι εκκριτικές ωτίτιδες (υγρό μέσα στην τυμπανική κοιλότητα) που διαρκούν περισσότερο από τρεις μήνες καθώς στις περιπτώσεις αυτές το παιδί παρουσιάζει σοβαρή βαρηκοΐα η οποία ενδέχεται ακόμη και να καθυστερήσει την ανάπτυξη της ομιλίας. Η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων γίνεται με γενική αναισθησία. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι μικρή και η μετεγχειρητική ταλαιπωρία ελάχιστη σε σχέση με τα οφέλη από μία τέτοια ελλάσονα επέμβαση. Το παιδί μετά το χειρουργείο δεν παρουσιάζει πόνο ή άλλα συμπτώματα και επιστρέφει την ίδια ή την επόμενη ημέρα στο σπίτι του.
Υπάρχει κίνδυνος υποτροπής μετά από χειρουργική επέμβαση, διότι λέγεται ότι συνήθως οι ιστοί του είδους αυτού ξαναδημιουργούνται.
Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις και σε παιδία με σοβαρές αλλεργικές ρινίτιδες είναι δυνατόν κάποια υπολείμματα αδενοειδών εκβλαστήσεων που έχουν μείνει στο ρινοφάρυγγα να παρουσιάσουν εκ νέου υπερτροφία, πολύ σπάνια όμως η κατάσταση αυτή επιβάλλει το παιδί να υποβληθεί σε επανεπέμβαση. Γενικά αν η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι σχολαστική η «υποτροπή» είναι μάλλον απίθανη.
Η ανωμαλία ή και δυσλειτουργία στη ρινική αναπνοή (από κρεατάκια) μπορεί να προκαλέσει και τις λεγόμενες "άπνοιες" στον ύπνο. Τί συμβουλεύεται στους γονείς να πρατουν σε τέτοιου είδους καταστάσεις.
Η υπνική άπνοια είναι μία αρκετά σοβαρή κατάσταση η οποία αφορά τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Στα παιδιά η υπνική άπνοια οφείλεται σχεδόν πάντα στα διογκωμένα κρεατάκια και στις υπερτροφικές αμυγδαλές. Η υπνική άπνοια επηρεάζει δυσμενώς την υγεία του παιδιού, επιβαρύνει την πνευμονική και την καρδιακή λειτουργία και σε βάθος χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη καρδιοπνευμονική δυσλειτουργία (πνευμονική καρδία). Εκτός αυτού η υπνική άπνοια επηρεάζει δυσμενώς και τις εγκεφαλικές λειτουργίες του παιδιού καθώς αυτό δεν ξεκουράζεται στον ύπνο του και υποοξυγονώνεται. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η υπνική άπνοια στα παιδιά είναι μια σοβαρή κατάσταση και απαιτεί την ταχύτατη λήψη της απόφασης για αφαίρεση των αδενοειδών εκβλάστήσεων ή και των αμυγδαλών προκειμένου η αναπνοή του παιδιού να ελευθερωθεί από τα αποφρακτικά φαινόμενα, ο ύπνος του παιδιού να γίνει αθόρυβος, φυσιολογικός και ξεκούραστος.
Δουδουλακάκη Ζαφειρούλα
Χειρούργος Ωτορινολαρυγγολόγος
touchmagazine.gr
Νοέμβριος, 2013